Pada 8 September 2010, Lawyers for Liberty mendampingi keluarga Allahyarham Aminulrasyhid Amzah serta ahli keluarga mangsa-mangsa penembakan polis bagi menyerahkan memorandum tuntutan keadilan kepada Menteri Dalam Negeri  Hishamuddin Hussein Onn. Amat disesalkan mereka dilayan dengan sikap sambil lewa dan acuh tidak acuh oleh para pegawai Kementerian Dalam Negeri. Pihak Kementerian tidak menunjukkan sebarang usaha untuk melihat perkara ini dan hanya berminat untuk menerima memorandum serta secepatnya mahu kumpulan ini dihantar pergi. Inilah sikap pihak kementerian dan polis yang sering terjadi saat rakyat datang dengan rintihan mereka.

Tahun ini, remaja Aminulrasyid Amzah tidak lagi dapat merayakan sambutan Hari Raya bersama keluarga dan teman-temannya. Beliau kini dalam persemadian, perjalanan singkat hidupnya ditamatkan pada 26 April lalu dengan peluru anggota polis. Bagi keluarganya, musim Aidil Fitri ini menajamkan keperitan segugus rasa kehilangan yang pedih. Beliau, satu-satunya anak remaja  dikalangan adik beradiknya yang telah dewasa. Aminulrasyid, anak bungsu yang menghidupkan semangat kekeluargaan di Hari Raya. Beliau adalah lambang kegembiraan silaturahmi sebuah perayaan dan kini beliau telah pergi.
Keluarga beliau amat terpukul dengan tragedi tidak terduga ini. Demi menjaga maruah, keluarga beliau sabar dan tenang memikul kesedihan mereka dalam menghadapi rintangan pihak berkuasa. Keberanian senyap mereka amat berlawanan dengan tindakbalas biadap pihak berkuasa, cuba mengelak dengan tidak jujur menutup peristiwa jenayah yang berlaku. Hanya seorang anggota polis sahaja didakwa untuk kematian sedangkan jelas lebih dari seorang terlibat. Mereka mengarang bukti, dengan membuat dakwaan palsu menemukan parang di dalam kereta. Mereka sanggup menuduh Aminulrasyid dan sahabatnya Azamuddin Omar berusia 15 tahun itu, disyaki sebagai penjenayah. Mereka membuat dakwaan palsu bahawa Aminulrasyid cuba memandu keretanya ke belakang, menghala ke arah pihak polis. Kenyataan palsu ini merupakan suatu jenayah, namun tiada seorangpun dalam hirarki pangkat polis yang didakwa atas sebarang kesalahan jenayah.

Barangkali, ianya memang tidak menghairankan. Hal ini memandangkan Ketua Polis Selangor Khalid Abu Bakar sendiri merupakan salah seorang yang membuat kenyataan tersebut. Dalam keadaan tiadanya lembaga saluran pengaduan salah laku polis yang bebas, siapakah yang akan menyiasat kesalahan Ketua Polis Selangor sendiri? Tentunya juga bukan Ketua Polis Negara (kini pencen), yang menanggapi kemarahan orang ramai dengan mengancam untuk menarik balik kesemua anggota polis daripada bertugas di jalanan. Lebih buruk lagi, remaja yang masih bersekolah ini diserang oleh beberapa orang anggota polis setelah kenderaannya diberhentikan. Sehingga kini belum ada anggota yang dihadapkan ke mahkamah. Ianya merupakan kegagalan Peguam Negara Abdul Gani Patail kerana beliau memiliki kuasa untuk mengawasi dan menjalankan siasatan polis secara langsung.

Namun beban kegagalan paling buruk sekali terletak di atas bahu kerajaan negara ini. Biarpun sebelum peristiwa pembunuhan Aminulrasyid ini, telah dicatatkan sejumlah angka yang amat menganggu berkenaan peristiwa penembakan sewenang-wenangnya oleh pihak polis, tetapi kerajaan gagal campur tangan untuk mereformasikan pasukan polis. Bahkan ketika Aminulrasyid ditembak, suatu kempen sedang berlangsung bagi menuntut keadilan buat Norizan Salleh yang ditembak sebanyak lima kali tanpa sebarang kewajaran, pada bulan Oktober tahun sebelumnya. Sebaliknya, kerajaan dengan cepat membela tindakan pihak polis yang berdepan dengan kritikan para peguam dan kumpulan hak asasi manusia. Andai kata, mereka memperhalusi peringatan tersebut, mungkin Arwah Aminulrasyid berkesempatan menyambut Hari Raya pada hujung minggu ini.

Dalam perhitungan terakhir ini, pihak kerajaan sedang bergelumang dengan darah Arwah Aminulrasyid. Sekali lagi, harapan kami biarlah ianya menjadi peristiwa yang terakhir. Kami menyeru agar keadilan wajib dilaksanakan terhadap kes Allahyarham Aminulrasyid dan Azamudin ini.
Dikeluarkan oleh,

N. SURENDRAN

LATHEEFA KOYA

(Para peguam keluarga Allahyarham Aminulrasyid)

* The English Version also available here.